keskiviikko 20. elokuuta 2014

Viljan korren ja jyvien kehittyminen


Kesän aikana vilja on kasvanut ja korsi vahvistunut. Tämän jälkeen on korren päähän alkanut kehittyä jyviä sisältävä pää, jota kutsutaan kauralla röyhyksi. Muilla viljalajikkeilla tämä pää tunnetaan yleisesti tähkänä.

Kauran "röyhy"


Röyhyn muodostuttua jyvät alkavat pikkuhiljaa pullistua ja kypsymisen yhteydessä kovettua.

Kauran jyviä, joiden ympärillä on vielä suojalehdet
Kauran jyvässä on kova kuori, joka suojaa jyvää maailman myrskyiltä.

Kauran raakoja jyviä


Tuulella viljapellossa saattaa havaita ”aaltoja”, joiden mukaan korret heiluvat tuulessa.

Täysikasvuista kypsymätöntä viljapeltoa

Täysikasvuisuuden saavuttuaan viljassa alkaa kypsymisvaihe, joka käytännössä tarkoittaa viljan kellastumista, jyvien kovettumista ja kuivumista.

Kellastunutta viljapeltoa


 Kun vilja lähestyy kypsymisvaihetta, tulee valmistautua puintiin huoltamalla erityisesti sekä leikkuupuimuri että viljakuivuri. Koneet käydään lävitse ja rasvataan, sekä tarkistetaan kuluvat osat yms. millä voidaan varmistaa koneiden luotettava toiminta. Suomessa erittäin usein leikkuupuimurit ovat keltaisia Sampo merkkisiä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Sampo puimurit valmistetaan suomessa ja niiden varaosapalvelu on kaikkein kattavin. Puimuria tarvitaan vain muutamina päivinä vuodessa ja silloin sen pitää toimia häiriöttä ja mikäli se rikkoutuu, tulee varaosat saada nopeasti, jotta päästään jatkamaan sadonkorjuuta.

Leikkuupuimuri

Helteinen kesä on valmistanut viljasatoa tänä vuonna kenties hieman normaalia aiemmin ja puintiaika onkin alkanut jo ympäri suomen. Luomuviljelyssä monasti kylvö on hieman myöhäisempi, kuin tavanomaisessa, joten myös puinti alkaa usein hieman myöhemmin.

Ensi viikonlopuksi on luvattu vettä, mutta toivon, että sateet eivät sattuisi omien peltojen kohdalle ja pääsisin aloittamaan puinnit toden teolla!

Olli Henrik Toiviainen
Töölöläinen Pienviljelijä

 


2 kommenttia:

  1. Hei pienviljelijä!

    Haluat selkeästi valottaa viljan valmistumista hyvin maan läheisesti ja kansanomaisesti, jotta jopa maallikkokin ymmärtää. Blogisi on kuvitettu hyvin havainnollistavilla kuvilla sekä selventävillä kuvateksteillä. Blogi myös etenee kronologisessa aikajärjestyksessä. Otat myös opettavaisesti hyvin kantaa viljan kypsymiseen ja puintiurakan valmistautumiseen. Varsinkin silloin, kun puintikelit ovat kohdillaan.

    Puimuri ja traktorikaluston on oltava huollettuina ja toimintakunnossa. Nykypäivänä ovat myös yleistyneet koneurakoinnit sekä esimerkiksi koneringit, jotka voisivat toimia kannattavasti pienviljelijöiden kesken. Vaikka ilmaisetkin hieman sinisilmäisesti, että ne usein puitaisiin kotimaisella Sambo Rosenlewillä.

    Annat blogissasi kaiken kaikkiaan mielenkiintoisen näkökulman maatalouden asioista ja ilmeisesti keskikaupungilla asuvasta pienviljelijästä. Moni viljelijä tekee nykyään kyllä päivätyönsä pitkälti muualla kuin jatkuvasti omalla maatilallaan. Tulevaisuudessa se on melkein jopa välttämätöntä, jos vain meinaa pienviljelijänä pärjätä.

    Mielenkiinnolla jäin odottelemaan, kuinka puintisi onnistuivat sekä uusia blogikirjoituksiasi.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys, kiitokset viestistäsi ja huomioistasi.

    Tuo on täysin totta, että paljon käytetään erilaisia yhteiskoneita ja urakointirinkejä. Itselläkin on osa koneista hankittu yhdessä lähiseutujen viljelijöiden kanssa. Tämä mahdollistaa monessakin tapauksessa pienellekin tilalle mahdollisuuden toimia uudemmilla koneilla.

    Toivottavasti blogistani on iloa sinulle

    Olli Henrik Toiviainen
    Töölöläinen pienviljelijä

    VastaaPoista